НАСА: „Одвојувањето на Русија од МВС може да ја започне вселенската трка“

Русија планира да се повлече од МВС и да основа своја вселенска станица до 2025 година.

1652273
НАСА: „Одвојувањето на Русија од МВС може да ја започне вселенската трка“

Раководителот на Американската агенција за вселенски истражувања (НАСА) Бил Нелсон предупреди дека напуштањето на Русија од Меѓународната вселенска станица (МВС) може да започне вселенска трка.

Нелсон, во изјава за ТВ-канал Си-Ен-Ен, рече дека не би било добро Русија да се повлече од МВС.

Наведувајќи дека Соединетите Американски Држави (САД) со Русија во вселената соработуваат повеќе од 45 години и сакаат да продолжат со ова, Нелсон рече дека Русија е подготвена да соработува со Кина за длабоко истражување на вселената и во врска со нејзиното повлекување од МВС, тој ја изрази загриженоста дека може да започне „вселенска трка“е меѓу САД, Русија и Кина.

Нелсон посочи дека одржувањето на силна соработка со Русија во истражувањето на вселената е важно во смисла на одржување на просторот како неутрална зона.

НАСА не може да соработува со Кина за истражување на вселената без одобрение од ФБИ (Федерално истражно биро) или Конгресот на САД, како што налага законот познат како „Амандман на волкот“ донесен во 2011 година.

Русија планира да се повлече од МВС и да основа своја вселенска станица до 2025 година.Слични вести