Откриен нов вид жаба

Дрвните жаби се познати по нивната зелена кожа

1648159
Откриен нов вид жаба

Австралиските научници во дождовните шуми на Нова Гвинеја, открија нов вид жаба наречена „чоколадна жаба“.

Научникот Стив Ричардс, оваа жаба наречена „Litoria mira“,ја откри во 2016 година, но за да се потврди дека животното е нов вид, беа потребни повеќе години истражување.

Дрвните жаби се познати по нивната зелена кожа, но кога беше откриена Литорија мира, поради нејзината боја на кожата слична на чоколадо, беше наречена „чоколадна жаба“.Слични вести