Помалку сон ги зголемува шансите за деменција

50-годишниците кои ноќе спиеле 6 часа или помалку, имале 22% поголеми шанси да имаат деменција подоцна во животот отколку возрасните во истата група кои спиеле 7 часа на ноќ

1625862
Помалку сон ги зголемува шансите за деменција

 

Помалку сон ги зголемува шансите за деменција.

Истражувањето спроведено од британски научници на возрасни лица на средна возраст открива дека луѓето кои спиеле 6 часа или помалку, имаат поголема веројатност подоцна во животот да развијат деменција.

Според веста на списанието „Волстрит џорнал“, студијата покажала дека 50-годишниците кои ноќе спиеле 6 часа или помалку, имале 22% поголеми шанси да имаат деменција подоцна во животот отколку возрасните во истата група кои спиеле 7 часа на ноќ.

Од друга страна, беше наведено дека ризикот од развој на ментални здравствени проблеми како што е деменција е 37% поголем кај возрасни на 60-годишна возраст кои спијат 6 часа или помалку на ноќ од оние кои спијат 7 часа на ноќ на иста возраст група.

Во рамките на истражувањето, од 1985 година досега биле следени приближно 8 илјади возрасни лица. Британските научници собраа податоци за начинот на спиење кај возрасните со анкетирање на учесниците на секои 4 до 5 години.

Додека група научници беа воздржани за тоа дали помалку сон директно ќе предизвика деменција, британските научници тврдат дека постои врска помеѓу менталните здравствени проблеми и лошиот сон во подоцнежните години.

Забележано е дека студијата, која се спроведува повеќе од 25 години, е најдолгото истражување во оваа област.

Истражувањето беше објавено во списанието „Nature Communications“.Слични вести