Министерот за здравство Фахреттин Коџа уште пред неколку месеци предупреди: Криза во Европа во врска со „АстраЗенека“

Министерот за здравство Фахреттин Коџа уште пред неколку месеци предупреди во врска со вакцината „АстраЗенека“ за која рече дека постојат резерви и кај Светската здравствена организација (СЗО)

1603246
Министерот за здравство Фахреттин Коџа уште пред неколку месеци предупреди: Криза во Европа во врска со „АстраЗенека“

Министерот за здравство Фахреттин Коџа кој уште пред неколку месеци велеше дека вакцината „АстраЗенека“ (AstraZeneca) од заедничко шведско-британско производство којашто е развиена против новиот тип коронавирус (Ковид-19) би можела да не биде безбедна, испадна и во право.

Европските земји ги откажаа порачките на вакцината „АстраЗенека“ која доведува до коагулација (згрутчување) на крвта кај 22 лица и поради тоа стана причина за смртта и на едно лице во Данска.

Воедно и земјите кои ја купија оваа вакцина ја суспендираа нејзината употреба.

Исто така и Европската унија (ЕУ) започна испитување во врска со вакцината „АстраЗенека“ (AstraZeneca).

Министерот за здравство Фахреттин Коџа уште пред неколку месеци рече дека оваа вакцина би можела да не е безбедна. Затоа, и покрај тоа што е поефтина вакцината „АстраЗенека“ не беше претпочитана во Турција.  

Министерот Коџа воедно истакна дека во врска со вакцината „АстраЗенека“ (AstraZeneca) постојат резерви и кај Светската здравствена организација (СЗО).

Турција за употреба ја избра инактивната вакцина којашто е развиена со традиционални методи. Така во досега применуваните над 10 милиони вакцини за два месеци не е согледана одредена сериозна нуспојава кај вакцинираните лица во Турција.Слични вести