Европска агенција за лекови ќе изврши прелиминарна проценка на вакцината Спутник V

Според студиите, вакцината со активирање на продукција на антитела и имуни клетки обезбеди заштита против Ковид-19

1595029
Европска агенција за лекови ќе изврши прелиминарна проценка на вакцината Спутник V

Регулаторот на лекови на Европската унија (ЕУ), Европската агенција за лекови (ЕМА) ја започна прелиминарната проценка на вакцината Спутник V развиена против новиот вид коронавирус (Ковид-19) во Русија.

Во соопштението на ЕМА беше истакнато дека прелиминарната проценка на вакцината развиена од рускиот Национален центар за епидемиологија и микробиологија Гамалеја започна врз основа на резултатите од клиничките студии во лабораториите и возрасните.

Според студиите, вакцината со активирање на продукција на антитела и имуни клетки обезбеди заштита против Ковид-19.

Проценката на ЕМА ќе продолжи сè додека не бидат достапни сите потребни научни докази за аплицирање за официјално одобрување за употреба на вакцината во ЕУ.

На почетокот на февруари во рускиот печат имаше информации дека е поднесена апликација до ЕМА за одобрување за вакцината од ЕУ, но ЕМА ги демантираше овие информации.

ЕМА спроведува прелиминарна проценка на вакцините со цел да го забрза процесот на одобрување кога ќе се направи официјалната апликација за одобрување.Слични вести