2020 забележана како една од најтоплите три години

Според податоците на СМО, просечната глобална температура во 2020 година била 1,2 степени над прединдустрискиот период

1564168
2020 забележана како една од најтоплите три години

 

2020 година е забележана како една од трите најтопли години. Во соопштението објавено од Светската метеоролошка организација (СМО) беше наведено дека по 2016 и 2019 година, светот ја доживеа третата најтопла година во 2020 година.

Според податоците на СМО, просечната глобална температура во 2020 година била 1,2 степени над прединдустрискиот период.

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутереш во изјавата во врска со податоците на СМО рече:

„Потврдата на Светската метеоролошка организација дека 2020 година е една од најтоплите години што е забележана е уште еден неверојатен потсетник за бруталното темпо на климатските промени што ги уништува животот и егзистенцијата на нашата планета“.Слични вести