Сателитот 5А ќе се лансира во понеделник навечер

„Во јуни во вселената планираме да го лансираме и нашиот сателит 5Б“ рече министерот за транспорт и инфраструктура Адил Караисамилоглу

1555096
Сателитот 5А ќе се лансира во понеделник навечер

 

Министерот за транспорт и инфраструктура Адил Караисамилоглу рече:

„Ноќта на понеделник кон вторник, нашиот сателит 5А ќе го лансираме во вселената“.

Караисамилоглу во изјавата за печатот во Орду рече дека во понеделникот, ноќта кон вторник ќе биде важен ден за Турција и продолжи:

„Нашиот сателит 5А ќе го лансираме во понеделник навечер. Ја направивме програмата Веднаш потоа во јуни во вселената планираме да го лансираме и нашиот сателит 5Б. Продолжуваат активностите за нашиот прв домашен и национален сателит 6А во светот. Сателитот планираме да го лансираме во првите месеци на 2022. Со него, уште повеќе ќе го зајакнеме нашето присуство во вселената“.Слични вести