ЕМА ја одобри употребата на вакцината против Ковид-19 на БионТек-Фајзер

ЕМА соопшти дека вакцината на БиоНТек-Фајзер „најверојатно“ ќе може да обезбеди заштити од новиот вид на Ковид-19, кој мутираше и стана позаразен во Велика Британија

1549374
ЕМА ја одобри употребата на вакцината против Ковид-19 на БионТек-Фајзер

 

Европската агенција за лекови (ЕМА) ја одобри употребата на вакцината против новиот вид коронавирус (Ковид-19) во Европската унија (ЕУ), која беше развиена од германските компании БиоНТек (BioNTech) и Фајзер (Pfizer).

Според веста на „Спутник“, дистрибуцијата на вакцините ќе започне по официјалното овластување од Комисијата на ЕУ во согласност со ова одобрение.

ЕМА соопшти дека вакцината на БиоНТек-Фајзер „најверојатно“ ќе може да обезбеди заштити од новиот вид на Ковид-19, кој мутираше и стана позаразен во Велика Британија.

Некои европски земји, вклучително и Германија, со вакцинација ќе започнат на 27 декември.

Откако Велика Британија и САД ја одобрија вакцината Фајзер-БиоНТек, Германија од ЕМА чие седиште се наоѓа во Амстердам, побара да го забрза процесот на одобрување за Европа.

Научниот комитет за хумани лекови на Европската агенција за лекови (ЦХМП) состанокот закажан за 29 декември го зеде напред за една недела.Слични вести