На списокот на најуспешни научници на светот се наоѓаат 857 научници од Турција

Во списанието „Plos Biology“ е објавен список составен од 160 илјади лица научници со процент од 2 отсто меѓу 7 милиони научници во светот во различни поддисциплини, меѓу кои се наоѓаат 857 научници од Турција

1534448
На списокот на најуспешни научници на светот се наоѓаат 857 научници од Турција

Меѓу првите 2 отсто во списокот на најуспешни научници на светот се наоѓаат 857 научници од Турција.

Според објавеното соопштение од Црноморскиот технички универзитет (КТУ), во списанието „Plos Biology“ е објавен список составен од 160 илјади лица научници со процент од 2 отсто меѓу 7 милиони научници во светот во различни поддисциплини.

Списокот е подготвен од страна на професор доктор Џон П. А. Јоанидис и неговата екипа за истражување од научници на Универзитетот Стенфорд во Калифорнија, САД.

При подготвување на овој список се земени во предвид значајни критериуми како што се индексот-h на научниците и бројот на објавени научни трудови публикации и цитати. Притоа беше извршено рангирање во 22 научни гранки и 176 подгранки.

На овој список, според податоците за 2019 година од Турција влегоа 857 научници.Слични вести