Украинската авионска компанија „Антонов“ сака да реализира заедничко производство со Турција на AN-178

Високиот раководител на украинската компанија за производство на авиони „Антонов“ Олександр Лос истакна дека посакуваат да реализираат заедничко производство со Турција

1486251
Украинската авионска компанија „Антонов“ сака да реализира заедничко производство со Турција на AN-178

Високиот раководител на украинската компанија за производство на авиони „Антонов“ Олександр Лос истакна дека бил импресиониран од приодот на Турција фокусиран на производ и дека турската авионска индустрија треба да заземе место во процесот на производство на авионот AN-178.

Лос потсети минатата недела украинскиот заменик премиер и министер за стратешки индустрии Олег Урискиј со делегација во негова придружба ја посети Турција. 

Тој рече: „Посетите за мене беа едукативни. Го посетивме бродоградилиштето Турција. Многу ми се допадна амфибискиот брод којшто го гради Турција.“

Велејќи дека ги посетиле и ракетната индустрија и компанијата Бајкар во Турција, Олександр Лос го рече следното: „Бев многу импресиониран од овдешниот приод фокусиран на производ. И ние кај Антонов го користиме тој приод.“

Лос потсети дека односите помеѓу Турција и Украина во сферата на воздухопловството започнаа во 2013 година за авионот AN-158 и ја изнесе следната констатација: „Од тој ден сме во близок контакт со моите турски колеги и другари. Благодарение на тоа раководителите на највисоко ниво веќе се во состојба да разговараат за потенцијално партнерство за заедничко производство на AN-178.“

Привлекувајќи внимание дека постојат и односи помеѓу двете земји коишто се развиваат во сферата одбраната, високиот раководител на украинската компанија за производство на авиони „Антонов“ Олександр Лос го додаде и следното: „Не само во одбраната, постои потенцијал за партнерство и во бројни други сфери. На пример во трговската сфера, патнички авион. Стратешките индустрии не се поврзани само со одбраната, ги опфаќаат и економијата и финансиите.“Слични вести