Беспилотното копнено вселенското возило на ИТУ на списокот на најдобрите во САД

Екипата „Ровер“ на Истанбулскиот технички универзитет (ИТУ) го освои третото место на натпреварот „University Rover Challenge“ во САД

1410983
Беспилотното копнено вселенското возило на ИТУ на списокот на најдобрите во САД

Беспилотното копнено вселенско возило „Mars Society“ на екипата „Ровер“ на Истанбулскиот технички универзитет (ИТУ) го освои третото место на натпреварот „University Rover Challenge“ во САД на кој учествуваа 36 екипи од светот.

Екипата „Ровер“ на ИТУ која продолжува со истражувањата во сферата на роботите за извдување на планетите, со новиот тип на ровер возилото од 4 генерација што го дизајнрираа, освен тоа што ја претставија Турција на натпреварот „University Rover Challenge“, исто така го освоија третото место.

На натпреварот се пријавија 93 екпи од голем број земји во светот. Екипата „Ровер“ на ИТУ се пласираше меѓу првите 36. Со новиот дизајн на беспилотното возило, екипата освои 92,78 поени од жирито и со овој резултат, заедно со екипите на Технолошки универзитет Чехостова од Полска и Универзитетот БРАЦ и Универзитетот за наука и тенхологија Мисури од САД г сподели третото место.Слични вести