Турција почна да користи комплети за брза дијагноза на Ковид-19 со резултат за само 15 минути

Министерството за здравство на Турција кое го прошири бројот на лаборатории за тестирање сега почна да применува комплети за брза дијагноза на Ковид-19 со добивање резултат за кусо време од само 15 минути

1382528
Турција почна да користи комплети за брза дијагноза на Ковид-19 со резултат за само 15 минути
koronavirus 15 dk. tani kiti.jpg
koronavirus 15 dk. tani kiti1.jpg

Министерството за здравство на Турција ги зголемува мерките против епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) која го зафати целиот свет и станува причина за смртта на илјадници луѓе.

Министерството со цел да се спречи ширењето на вирусот го зголеми бројот на тестовите.

Министерството кое го зголеми бројот на лабораториите во кои ме да се прават тестови сега почна да ги применува комплетите за брза дијагноза на Ковид-19 со коишто може да се добие резултат за кусо време за само 15 минути.

Во тие рамки, за дијагностицирање на новиот тип коронавирус (Ковид-19) веќе покрај домашниот комплет за дијагноза којшто обезбедува можност за добивање на обемен (детален) резултат за време од 60 до 90 минути, ќе се користи и комплет за брза дијагноза кој може да даде резултат за кусо време од само 15 минути.Слични вести