Првото офанзивно беспилотно летало на Турција „Акинџи“ својот лет ќе го оствари во октомври

Селчук Бајрактар истакна дека се посакува првото офанзивно беспилотно летало на Турција од домашно и национално произвонационално производство „Акинџи“ својот прв лет да го оствари во текот на октомври

1271912
Првото офанзивно беспилотно летало на Турција „Акинџи“ својот лет ќе го оствари во октомври

Првото офанзивно беспилотно летало на Турција од домашно и национално производство „Акинџи“ својот прв лет се планира да го оствари во октомври.

Техничкиот директор на Бајкар и претседател на Одборот на доверители на Фондацијата на Тимот за технологија на Турција (Фондацијата Т3) Селчук Бајрактар истакна дека се посакува првото офанзивно беспилотно летало на Турција од домашно и национално производство „Акинџи“ својот прв лет да го оствари во текот на октомври.

Офанзивното беспилотно летало „Акинџи“ со два мотора кој може да лета со тежина од 4,5 тони и располага со  распон на крилја од 20 метри, воедно ќе може да носи 900 килограми надворешен товар и 450 килограми вграден корисен товар.

 Слични вести