Турскиот тенк „Тулпар“ на испит за извоз

Лесниот турски тенк „Тулпар“ на компанијата Отокар почна да се тестира од страна на две различни корисници

1158180
Турскиот тенк „Тулпар“ на испит за извоз

Лесниот тенк „Тулпар“ кој беше развиен со искуството со кое што се стекна Отокар во процесот на развивање на главниот борбен тенк „Алтај“.

Тенкот „Тулпар“ почна да се тестира од страна на две различни корисници.

Во рамките на потпишаниот договор помеѓу компанијата „Al Jasoor“ (Џесур-Храбар) формирана во Абу Даби на иницијатива на турската компанија Отокар и нејзиниот локален партнер Тавазун и Вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), производството на оклопните возила со тактички тркала 8х8 Рабдан се реализира во фабриката на Отокар во Сакарја.

 Слични вести