Новото беспилотно летало на Турција Анка-2 се подготвува да го оствари својот прв лет

Генералниот директор на Турската компанија за воздухопловна и вселенска индустрија (ТУСАШ) Темел Котил рече: "Пред два дена го запаливме моторот на Анка-2. Првиот лет на нашето возило ќе се реализира во текот на оваа година.“

1156077
Новото беспилотно летало на Турција Анка-2 се подготвува да го оствари својот прв лет

Новото беспилотно летало на Турција (ИХА) Анка-2 се подготвува да го оствари својот прв лет.

Генералниот директор на Турската компанија за воздухопловна и вселенска индустрија (ТУСАШ) Темел Котил рече: "Пред два дена го запаливме моторот на Анка-2. Првиот лет на нашето возило ќе се реализира во текот на оваа година.“

Новото беспилотно летало Анка-2 со два мотора, кое може да остане во воздухот на средна височина долго време, ќе исполнува задачи за извидување и офанзива.

Анка-2 располага со способност за летање во текот на 24 часа на височина од 25 илјади фити, а воедно ќе може да носи и товар од над 700 килограми.Слични вести