Вселенското летало „ОСИРИС-РЕ.икс“ на НАСА слета на метеорот Бену

Леталото „ОСИРИС-РЕ.икс“ додека пристигна до Бену помина пат од 2 милијарди километри и ќе собере некои примероци од метеорот

Вселенското летало „ОСИРИС-РЕ.икс“ на НАСА слета на метеорот Бену

Американската агенција за вселенски истражувања НАСА соопшти дека вселенското летало „ОСИРИС-РЕ.икс“ слета на метеорот Бену.

Според соопштението на НАСА, вселенското летало „ОСИРИС-РЕ.икс“ по двогодишното патување пристигна до метеорот Бену со дијаметар од 500 метри.

Леталото „ОСИРИС-РЕ.икс“ додека пристигна до Бену помина пат од 2 милијарди километри и ќе собере некои примероци од метеорот.

Примероците коишто ќе ги собере вселенското возило на НАСА, се очекува даде придонес во обелоденувањето на деталите во врска со сончевиот систем.

Вселенското летало „ОСИРИС-РЕ.икс“ на планетава се очекува да се врати во 2023 година.Слични вести