Во 33 земји во светот се конзумира турски мед

Во првата половина на годинава Турција постигна извоз на мед од 3 706 тони во 33 земји

1013449
Во 33 земји во светот се конзумира турски мед

Наспроти извезениот мед Турција оствари приходи од 15 095 885 долари. На тој начин беше постигнат раст од 64 насто за наведениот период во споредба со претходната година, додека од аспект на вредноста за 77 насто.

Во овој период со 7 094 033 долари Германијас е најде на прво место, со 3 448 468 долари извоз САД на второ, со 936 298 илјади долари Саудиска Арабија на трето место од аспект на извозот на мед.

Во периодот од јануари до јуни, од Источно Црноморската област на Турција во Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати и Катар беше постигнат извоз на мед од 22 илјади тони чија противвредност изнесува 146 120 долари.

Саудиска Арабија се наоѓа на прво место на списокот на регионалните земји во кои Турција оствари најголем извоз на мед.Слични вести