Умре најстариот суматрански орангутан на светот Пуан

Во 2016 година Пуан во Гинисовата книга на рекорди беше регистрирана како најстар орангутан на светот

994948
Умре најстариот суматрански орангутан на светот Пуан

Најстариот суматрански орангутан на светот Пуан умре на 62 годишна возраст.

Најстариот суматрански орангутан Пуан од 1968 година се наоѓаше во зоолошката градина Перт во Австралија и поради компликациите со возраста се успиваше.

Пуан имаше 11 младенчиња од кои 54 внучиња и во зоолошката градина беше позната како постара тетка.

Во 2016 година Пуан во Гинисовата книга на рекорди беше регистрирана како најстар орангутан на светот.

Според Светската фондација за заштита на природата, во светот има околу 14 600 суматрански орангутани.Слични вести