Наближува датумот на испорака на првиот воен авион Ф-35 на Турција

Се појавија нови снимки на воениот авион Ф-35А во чие производство заедно со САД, Велика Британија, Италија, Холандија, Канада, Австралија, Норвешка и Данска, учествува и Турција

977103
Наближува датумот на испорака на првиот воен авион Ф-35 на Турција

Полека се наближува датумот на испорака на првиот воен авион Ф-35 од петтата генерација борбени авиони, на Турција.

Се појавија нови снимки на воениот авион Ф-35А во чие производство заедно со САД, Велика Британија, Италија, Холандија, Канада, Австралија, Норвешка и Данска, учествува и Турција.

Потсекретаријатот за одбранбена индустрија на својата сметка на социјалната мрежа Твитер ги сподели снимките од полетувањето на воениот авион Ф-35 со турско знаме од постројките на фабриката Локид Мартин (Lockheed Martin) во сојузната држава Тексас во САД.

На снимките привлече внимание бројот на опашката и турското знаме на авионот. 

Турција својот прв воен авион Ф-35 ќе го прими со церемонија што ќе се одржи на 21 јуни во САД.

По завршување на обуката на пилотите и испораката и на вториот авион, воените авиони Ф-35 ќе бидат донесени во Командата на 7-та главна џет-база стационирана во градот Малатја.

Воениот авион Ф-35 есента во 2019 година пак ќе почне да лета над Турција.

Освен тоа Турција почнувајќи од 2018 година ќе го реализира тешкото одржување на моторот на воените авиони Ф-35 во регионот на Европа.

Оваа работа ќе обезбеди сериозно искуство нас знаење и добивка за турската одбранбена индустрија и економија.

Турција планира да купи 100 воени авиони Ф-35 од петтата генерација борбени авиони, од кои во прва етапа ќе бидат купени 30.

 Слични вести