Моделот 3 на Тесла Моторс го собори рекордот во Америка

Патот од Лос Анѓелес за Њујорк со електричен автомобил поминат за 50 часа 16 минути 32 секунди.

881131
Моделот 3 на Тесла Моторс го собори рекордот во Америка

Рекордот nа премин кон употреба на електрични автомобили во Америка беше соборен  „Моделот 3“ на Тесла Моторс на Елон Муск.

Според веста на американското списание „Драјв“, Алекс Рој еден од уредниците на списанието заедно со Даниел Розел сопственикот на електричниот автомобил, патот од Лос Анѓелес за Њујорк го поминаа за 50 часа 16 минути 32 секунди.

Екипата која на пат излезе на 28 декември од крајбрежјето Редондо на Лос Анѓелес на Пацифичкиот океан, во Њујорк на брегот на Атлантскиот океан пристигна на 30 декември.

Патувањето на екипата со електричен автомобил од едната на другата страна на Америка важи за најбрзо патување со електричен автомобил.

Претходниот рекорд исто така беше соборен од страна на екипата предводена од Алекс Рој со Моделот С на електричниот автомобил.Слични вести