Турција со новите сателити на пат кон глобална сила

Турција во 2020 и во 2021 година ќе лансира нови сателити во вселената

845189
Турција со новите сателити на пат кон глобална сила

Турција во 2020 и во 2021 година ќе лансира нови сателити во вселената.Сателитите кои ќе ги лансира компанијата на познатиот американски бизнисмен Елон Муск ќе ја претворат Турција во глобален оператор.

Турциjа потпиша спогодба со компанијата Ербас за производство и лансирање на два нови телекомуникациски сателити Турксат5А и Турксат %Б во вредност од 500 милиони долари.

Договорот предвидува сателитот Турксат 5А да биде лансиран во 2020'та , а сателитот Турксат 5Б во 2021 година.

Лансирањето ќе биде изведено со ракетите Фалкон 9 и тоа од компанијата Спејс Икс на Муск.

Турските компании ќе произведуваат одредени поважни делови на сателитите.Слични вести