Античкиот базен во Памуккале омилено место на странските туристи

Античкиот базен кај Памуккале кој инаку се наоѓа на списокот на Светското наследство на УНЕСКО привлекува голем број домашни и странски туристи

776458
Античкиот базен во Памуккале омилено место на странските туристи

Античкиот базен кај Памуккале кој инаку се наоѓа на списокот на Светското наследство на УНЕСКО привлекува голем број домашни и странски туристи.

Античките столбови на овој базен биле урнати во земјотресот од 692 година, но базенот ја зачувал својата форма и  денес е полн со термална вода која доаѓа од терманлите извори во околината.

Овој антички базен дневно го посетуваат 2400 туристи,претежно странци кои уживаат во термалната вода но и во амбиентот. 

Природниот феномен Памуккале не се состои само од травертените,туку и од голем број културно историски објекти меѓу кои и античкиот термален базен кај месноста Орен Јери.Слични вести