Новата планета „HIP 68468“ се наоѓа на 300 илјади светлосни години од Земјата

Новата планета во блиска иднина ќе ги проголта и уништи Сонцето и Земјата

633662
Новата планета „HIP 68468“ се наоѓа на 300 илјади светлосни години од Земјата

Научниците открија една планета која се наоѓа на 300 илјади светлосни години од Земјата и многу личи на Сонцето а која ги голта планетите околу себе

Според статијата објавена во списанието „Astronomy and Astrophysics“, планетата „HIP 68468“ која многу личи Сонцето и за која се претпоставува дека е стара 6 милијарди години, ги голта планетите околу.

Професорот Џакоб Бин од меѓународната екипа на универзитетот Чикаго кој раководи со активностите, рече:

Според сознанијата кои ги поседуваме, тоа не значи дека во блиска иднина оваа планета ќе ги проголта и уништи Сонцето и Земјата. Ѕвездените системи ни овозможуваат да увидиме дека можат да поседуваат  слично влијание како планетарните системи.

Дебра фејчер од универзитетот Јејл рече дека компјутерските симулации покажуваат дека по милијарди години, како последица на акумулацијата на силата на гравитацијата меѓу ѕвездите на Меркур, ќе се проголтаат од страна на Сонцето.

Научниците кои во рамките на истражувањето го користат телескопот долг 3,6 метри во опсерваторијата Ла Сила во Чиле, истакнаа дека во орбитатата на планетата „HIP 68468“ се наоѓаат две планети од кои едната е 50 пати поголема д Нептун, а втората трипати поголема од Земјата.

Научниците истакнуваат дека планетата „HIP 68468“ која голта карпести планети полна со метали отпорни на топлина, содржи 4 пати поголема количина литиум од планетите на иста возраст.Слични вести