Јапонија го лансираше метеоролошкиот извиднички сателит Химавари-9

Сателитот Химавари-9 ќе служи како помошен сателит за копирање на податоците на сателитот Химавари-

602387
Јапонија го лансираше метеоролошкиот извиднички сателит Химавари-9

Јапонија метеоролошкиот извиднички сателит Химавари-9 го лансираше во 15.20 часот според локално време од вселенскиот центар Танегашима.

Сателитот Химавари-9 е опремен со опрема за камера со висока резолуција која ќе може да слика фотографии во боја и ќе ги предупредува надлежните на Јапонија и околните земји за честите за тропските циклони тајфуните и силните бури.

Сателитот Химавари-9 ќе служи како помошен сателит за копирање на податоците на сателитот Химавари-8 кој беше лансиран во октомври 2014.

Химавари-9 на местото на сателитот Химавари-8 ќе премине во 2022 година и ќе почне да функционира со цел капацитет.

Првиот сателит „Химавари“ чие име на јапонски значи сончоглед беше лансиран во 1977 година.

Рокот на траење на сателитите е од 9 до 12 години.Слични вести