Електричен автомобил, дело на студентите од универзитетот Улудаг

7 студенти од Машинскиот факултетот при универзитетот Улудаг за само еден месец го реализираа проектот електричен автомобил

577245
Електричен автомобил, дело на студентите од универзитетот Улудаг

7 студенти на последна година од Машинскиот и автомобилски факултетот при универзитетот Улудаг успеаја за само еден месец да го реализираат проектот електричен автомобил кој може да развие брзина од 90 км на час.

Автомобилот кој што го нарекоа Улумак има две седишта,се напојува од акумулатор сместен во багажникот и ќе чини 25 000 турски лири.

Автомобилот успешно помина низ 3 тестирања.

Улумак може да се напои со електрична енергија за 8 часа, а со едно полнење може да помине 70 км.Слични вести