Плови само на база на соларна енергија

Во Анталија е произведена првата јахта која работи на соларна енергија за клиент од Австралија кој за неа платил 1,3 милиони долари

574890
Плови само на база на соларна енергија

Во Анталија е произведена првата јахта која работи на соларна енергија.

Јахтата од типот катамаран во должина од 19 метри два месеци беше на пробна пловидба во Средоземното море и се покажа како беспрекорна. Набрзо јахтата му беше предадена на својот сопственик од Австралија кој плати цели 1,3 милиони долари.

Соларните панели од кои со енергија се напојува моторот се поставени на посебниот ден на палубата,а за секој случај јахтата исто така е опремена и со генератор.

Кога акумулаторите се полни јахтата може да плови без престанок цели 20 морски миљи.Слични вести