Cезона на мрестење на бисерниот кефал

Деновиве кога температурата на водата во Ванското езеро достигна до 12-13 степени бисерниот кефал го започна своето патување

490212
Cезона на мрестење на бисерниот кефал

На почеток е на сезоната на мрестење на бисерниот кефал, ендемска риба која живее само во Ванското езеро во Турција.

Деновиве кога температурата на водата во езерото достигна до 12-13 степени бисерниот кефал го започна своето патување кое започнува од езерото и води кон реките кои го напојуваат.

Оваа риба се мрести во слатките речни води бидејќи водите на Ванското езеро поради големиот процент на натриум се солени и како такви неповолни за мрестење на бисерниот кефал.Слични вести