Ракетата Фалкон 9 успешно се спушти на пистата на површината на океанот

Ракетата Фалкон 9 која беше лансирана од воздушната база Кејп Канаверал на Флорида се спушти на изградената писта на површината на океанот.

468251
Ракетата Фалкон 9 успешно се спушти на пистата на површината на океанот

Ракетата Фалкон 9 која беше лансирана кон Меѓународната вселенска станица се врати на земјата.

Фалкон 9 која беше лансирана од воздушната база Кејп Канаверал на Флорида се спушти на изградената писта на површината на океанот.

Ракетата во сопственост на американската компанија за вселенска технологија „Спејс Икс“ 2,5 минути по лансирањето успеа да се приземји вертикално на изградената писта на површината на Атлантскиот Океан.

Овој успех беше дочекан со радост од страна на вработените на „Спајс Икс“ од причина што во значителна мера ќе бидат намалени трошоците за лансирање во вселената.

Цената на ракетата која претходно беше испробана четири пати чини 60 милиони долари.

Благодарение на овој успешен развој ракетите ќе можат да се користат низа пати и трошоците за лансирање на ракети во вселената ќе се намалат за половина.Слични вести