Супер Месечина на 8 март

Месечината утре вечер, кога ќе се појави на хоризонтот на набљудувачите ќе им изгледа огромна

446215
Супер Месечина на 8 март

На 8 март годинава на Меѓународниот празник на жената се очекува затемнување на Сонцето, феномен наречен Супер Месечина. Супер Месечината ќе биде пропратена со паѓање на метеор. Месечината утре вечер, кога ќе се појави на хоризонтот на набљудувачите ќе им изгледа огромна. Тоа е очекувано кога таа се наоѓа толку блиску до Земјата.

Приближувањето на Месечината се случува која таа следејќи ја својата елиптична орбита всушност го намалува растојанието до Земјата.

НАСА најави дека истата ноќ во скоро идентично време кога на небото ќе се појави Супер Месечината на околу 17 000 километри далечина од планетата Земја ќе помине метеор со димензии од 30 метри наречен ТХ 68 кој за среќа нема да претставува опасност за земјата.Слични вести