Вториот најголем дијамант на светот беше изваден во Боцвана

Непреработениот дијамант има димензии 6.5x5.5x4.5 cm и 111 карати

367557
Вториот најголем дијамант на светот беше изваден во Боцвана

Вториот најголем дијамант на светот беше изваден во Боцвана

Непреработениот дијамант кој беше изваден од страна на една канадска рударска компанија има димензии 6.5x5.5x4.5 cm и 111 карати.

Компанијата соопшти дека во рудникот биле откриени уште два дијаманти од 813 и 374 карати.

Најголемиот непреработен дијамант на светот беше откриен во 1905 година во Јужна Африка.

Дијамантот кој имаше 2 106 карати беше поделен на неколку делови. Најголемиот дел се наоѓа меѓу скапоцените камења на кралсското семејство на Англија.


Тагови:

Слични вести