Критично соопштение од НАСА во врска со Марс

Површината на која пред милијарда години се наоѓаше вода на Марс, површината на која пред милијарда години се наоѓаше вода на Марс, како последица на сончевите бури и исчезнувањето на гасот во атмосферата, дојде до опустинување

412116
Критично соопштение од НАСА во врска со Марс

По објавувањето на информацијата дека во минатото на Марс имало вода, НАСА сподели една нова информација во врска со Црвената планета.

Според тврдењата на НАСА, површината на која пред милијарда години се наоѓаше вода на Марс, како последица на сончевите бури и исчезнувањето на гасот во атмосферата, дојде до опустинување.

Експертите утврдија дека во рамките на истражувањата беа откриени значајни показатели кои ги поддржуваат тврдењата дека во минатото на планетата се наоѓаше поволна атмосфера за живот.

Но со текот на времето оваа атмосферска структура беше изложена на значајни промени.

Најзначајните причина за овие промени е фактот дека на Марс нема глобално магнетско поле како на нашата планета Земја.

Ова поле на Земјината топка ја штити планетата од ултравилотеовата радијација на сончевите бури, високо енергетските експлозии на гас о магнетните магнетни честички.

Според претпоставките, атмосферата на Марс кој нема заштитен обрач беше распарчана пред околу 3,7 до 4,2 милијарди години.

Сончевите бури дури сега се причина за загуба на 100 грама гас во секунда во атмосферата на Марс.

Тоа пак ни дава јасна претстава за тоа како планетата Марс која во минатото беше слична на Земјата стана студена и опустошена планета.


Тагови:

Слични вести