Домашниот автомобил "Milat 1453" наскоро на патиштата во Турција

"Milat 1453" стопроцентно електричен автомобил го дизајнираа група студенти на Истанбулскиот универзитет

Домашниот автомобил "Milat 1453" наскоро на патиштата во Турција

Домашниот автомобил "Milat 1453" наскоро на патиштата во Турција

"Milat 1453" стопроцентно електричен автомобил го дизајнираа група универзитети на Истанбулскиот универзитет.

Проектот ја доби првата награда на ТУБИТАК за возила со алтернативна енергија. Автомобилот деновиве ги помина пробните возења.

Екипата претходно автомобилот го имаше преземнтирано под името В1, но после најновите дизајнерски промени автомобилот го смени името во "Milat 1453".

Карактеристиките на автомобилот се следните:

500 км со едно полнење на електрична енергија,

најголема брзина 135 км на час,

многу полесна каросерија

аеродинамичен изглед,

троши 75 лири на 4650 километри низ 25 градови во Турција,

2+1 седишта


Тагови:

Слични вести