Фотографиите и снимките на РАСАТ отворени за употреба

Фотографиите и снимките бесплатно се споделуваат на следната веб адреса на интернет: gezgin.gov.tr

285624
Фотографиите и снимките на РАСАТ отворени за употреба

Фотографиите и снимките на првиот национален сателит РАСАТ отворени за употреба.

Фотографиите и снимките бесплатно се споделуваат на следната веб адреса на интернет: gezgin.gov.tr.

На порталот се наоѓаат различни можности за преземање фајлови и датотеки со различна резолуција од страна на корисниците.

Првиот национален сателит за набљудување РАСАТ кој беше произведен од страна на Институтот за научно-технолошки истражувања на Турција (ТУБИТАК), во вселената беше исфрлен во 2011 година.

Во рамките на 4 годишното патување по орбитата, сателитот направи 19 илјади тури и сними површина од околу 7.5 милиони километри квадратни.

Со соединувањето на фотографиите и снимките кои сателитот РАСАТ ги сними во 2012, 2013 и 2014 година, беше формирана мозаична панорама на Турција.


Тагови:

Слични вести