НАСА лансира сателит за следење на климатските промени

Сателитот е наменет за собирање податоци за временските прогнози и следење на климатските промени

204712
НАСА лансира сателит за следење на климатските промени

Американската агенција за вселенски истражувања (НАСА) лансира беспилотен сателит за следење на климатските промени.

Ракетата носач Делта 2 која го носеше сателитот и поради временските услови не можеше да се лансира, вчера беше лансирана од базата на воздушните сили Ванденберг на крајбрежјето на Пацифичкиот океан во Калифорнија.
Последниот сателит кој беше лансиран од страна на НАСА е наменет за собирање податоци за временските прогнози и следење на климатските промени.
Цената на чинење на сателитот изнесува 915 милиони долари.


Тагови:

Слични вести