Траги од вода на Марс

Летало на НАСА сними фотографии на голем кратер на падините на планината Сахарп на Марс

142544
Траги од вода на Марс

Летало на НАСА сними фотографии на голем кратер на падините на планината Сахарп на Марс кои укажуваат на траги дека овој кратер наречен Геил пред милиони години би можел да биде остаток од езеро.

Извидувачкото летало на НАСА сними фотографии на кратерот Геил широк 154 километри.

Фотографиите беа прикажани на конференција на Калифорнискиот технолошки институт во Пасадена САД.

Податоците кои што ги испрати вселеното летало укажуваат на можноста рељефната конфигурација на планината Сахарп и неговата околина да биле обликувани со ерозија на водата од езерото во кратерот Геил.

 


Тагови:

Слични вести