Најсовремениот борбен авион во светот ќе гаѓа со турска ракета

Крстосувачката ракета SOM се произведува со многу напредна технологија

168406
Најсовремениот борбен авион во светот ќе гаѓа со турска ракета


Договорот за соработка во врска со производството на ракетите од типот SOM-J за авионите Ф-35 беше потпишан во Анкара меѓу турската компанија РОКЕТСАН И американската компанија за производство на ракети и контрола на исфрлањето Lockheed Martin.

Крстосувачката ракетаSOM се произведува со многу напредна технологија и беше произведена од страна на ТУБИТАК-САГЕ и РОКЕТСАН за потребите на Турските воздушни сили.
На крајот на проектот чие остварување ќе трае 48 месеци се планира да се премине кон сериско производство на ракетата, која откако ќе биде исфрлена од авионот ќе може да погоди цел во морето до 200 км и со разурнувачката сила што ја поседува ќе може да ја уништи целта.


Тагови:

Слични вести