(ВИДЕО) Првиот домашен хеликоптер за општа намена од типот „Т625“ успешно го оствари првиот лет

Првиот домашен хеликоптер за општа намена од типот „Т625“ успешно го оствари првиот лет.

Министерот за национална одбрана Исмаил Демир порача аирлија да биде првиот лет на првиот национален хеликоптер.

Хеликоптерот од типот „Т625“ може да лета во тешки временски услови и географски простори, на висока алтитуда и високи температури, ноќе и дење.

Во рамките на широките можности со кои располага, хеликоптерот може да пренесува ВИП патници, карго товар, да се користи како воздушна амбуланта, активностите за пребарување и спасување и офшор транспорт.

Хеликоптерот за општа намена чие сериско производство се планира да започне во 2021 година има двајца членови на екипажот и располага со капацитет од 12 патници.

Со цел да се намират потребите на Турските вооружени сили и другите установи на тоа поле, под координација на Управата за одбранбена индустрија во 2010 година од страна на Турската компанија за воздухопловна и вселенска индустрија (ТУСАШ) беше усвоена одлука да се започне со производството на хеликоптерот Т625.