Првата турска морска крстосувачка ракета „Атмаџа“ успешно тестирана од бродот ТЏГ Киналиада

Првата турска морска крстосувачка ракета „Атмаџа“ успешно тестирана од бродот ТЏГ Киналиада.

Тестирањето на ракетата „Атмаџа“ ќе продолжи во до крајот на првата половина на 2020 година се очекува да влезе во инвентарот на турската армија.

Ракетата „Атмаџа“ се очекува да го привлече вниманието на јавноста како готов оружен систем за услуги и оружје на платформите на модерната флота со долгиот дострел, ниската стапка на трага и високата разорна моќ на целта.

Ракетата „Атмаџа“ претставува модерен проектил со прецизно насочување кој може да се користи во сите временски услови, отпорен е на сите мерки, има систем за ажурирање на податоците на целта, повторно напаѓање и откажување на зададените задачи како и систем за напредно планирање на задачата (3D routing), а исто така е ефикасен против фиксни и подвижни цели.

Ракетата „Атмаџа“ напредува користејќи ги Системот за глобално позиционирање, Инертната мерна единица, Барометарскиот алтиметар и Радарскиот алтиметар, додека за прецизно утврдување на целта користи активен радарски детектор.

Ракетата со прецизно насочување има дострел од над  200 км поради што претставува голема закана и за целите надвор од дострелот.

Продолжуваат активностите за интеграција на ракетата АТмаџа на платформите на бродовите на поморските сили, поради што најпрвин се предвидува да се монтираат на домашните корвети од национално производство. Ракетата „Атмаџа“ ќе го заземе местото на американските ракети „Харпун“ која се наоѓа во инвентарот.

Турската компанија РОКЕТСАН со ракетата „Атмаџа“ ќе стане главен набавувач на критичниот систем на ударната сила на бродовите. Ракетата „Атмаџа“ е една од ретките ракети во својата категорија во светот која пружа различни решенија.