Специјалитети од османлиската сарајска кујна: Ќунефе

Во ова продолжение од оваа наша програмска содржина во која ги споделуваме со вас извонредните специјалитети на османлиската сарајска кујна ве водиме во Хатај, градот колевка на културите кој обединува различни цивилизации и културни богатства.

Потребни состојки за овој специјалитетот Ќунефе од Хатај се:

1 килограм кадаиф во вид на жица (т.н. тел кадаиф)

Половина килограм путер

Половина килограм сирење за ќунефе

Една чаша пекмез (меласа)

За шербетот се потребни:

1 килограм шеќер

1 литар вода

 

За подетални информации притиснете овде...