Настаните „Крвав Божиќ“ на Кипар 1963 година: Од страна на кипарските Грци беа убиени стотици кипарски Турци

Во периодот 1963-1974 година кипарските Турци беа подложени на невидени малтретирања и масакри од страна на кипарските Грци.

Со цел реализација на планот Акритас кипарските Грци на 21 декември 1963 година го реализираа „Крвавиот Божиќ.

На тој датум беа нападнати 103 турски села, стотици кипарски Турци беа убиени, а најмалку 30.000 лица беа раселени.