(ВИДЕО) Русија нема да учествува во трката за наоружување

Рускиот претседател Владимир Путин како и на крајот на секоја година така и годинава одржа голема прес конференција со над 600 новинари.

Претседателот Путин одговараше на прашањата на новинарите и на прес конференцијата на САД им ја упати следната порака: „треба да ја завршиме борбата како животни“.

Во врска со тврдењата и обвинувањата дека лани Русија интервенирала во претседателските избори во САД, Путин рече дека тврдењата нанесоа многу поголема штета на САД.

Русија нема да се повлече од Договорот за разоружување СТАРТ со кој се предвидува намалување на нуклеарните боеви глави, рече Путин и ги обвини САД за де факто повлекување од истиот. Путин исто така потенцираше дека нема да влезат во трката за наоружување со никој.

Путин меѓудругото рече дека не го признаваат статусот на Северна Кореја за нуклеарна држава и рече дека американската политика се коси со политиката на Пјонгјанг.

Путин го предупреди Вашингтон и рече дека не можете во еден наврат да ги погодите сите цели на Северна Кроеја. Евентуален напад на Северна Кореја може да заврши катастрофално, поради што ги предупреди страните да бидат разумни и умерени.

Минатогодишната прес конференција на Путин траеше околу 4 часа.