(ВИДЕО) Приврзаниците на ПКК извршија напад на зградите на ЕСЧП

Приврзаниците на сепаратистичко-терористичката организација ПКК кои одржаа протести во францускиот град Стразбур, извршија напад на зградите на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП).

Полицијата интервенираше со пендреци и солзавец врз приврзаниците на терористите кои се обидоа да влезат во зградите.

14 од приврзаниците на терористите кои повредија 7 приврзаници на жандармеријата беа приведени.

Приврзаниците на сепаратистичко-терористичката организација кои се собраа пред зградата на Советот на Европа и одржаа протести против затворските услови на челникот Абдулах Оџалан извршија напади по околината.

Групата која напредуваше кон улицата во која се наоѓаа зградите на Советот на Европа и ЕСЧП, а која поради безбедносни причини беше затворена од страна на безбедносните сили, полицајците ги нападнаа со камења и летви.

Приврзаниците на терористите во Стразбур дојдоа дури од Германија, Швајцарија и другите соседни земји. Двапати ги поминаа полициските редови и во обидите да влезат во зградите на Советот на Европа и ЕСЧП и меѓународните згради, нанесоа штета на истите и околината.

Полицијата на Стразбур соопшти дека во нападот со камења и летви на приврзаниците на терористите беа повредени 7 приврзаници на жандармеријата.

Како последица на терористичките акции на приврзаниците на ПКК по улиците на градот кои ги претворија во бојно поле, Европскиот булевар околу еден час беше затворен за сообраќајот, а исто така беа одложени линиите на трамваите и градските автобуси.