(ВИДЕО) Нов светски рекорд од Аргентина

Нов светски рекорд од Аргентина

Голот на Епекуен беше сцена на невообичаена манифестација.

Илјада 941 лице влегоа во голот и формираа редица.

Потоа се фатија за раце и се пуштија во вода.

Собраните 30 секунди се држеа над водата и постигнаа нов светски рекорд.

Претходниот рекорд беше соборен во Тајван во 2014 со учество на 634 лица.

Епекуен е солено езеро и соленоста на водата е 10 пати поголема од водата на океанот. Благодарејќи на густината на соленоста луѓето се доржуваат на површината без да потонат.

Пред 26 години во лагуната која важи за втора затворена најсолена површина на светот беше доживеана голема катастрофа.

Како последица на поројните врнежи дожд, дојде до излевање на водата на лагуната која истовремено важи и за лековита бањска вода, така то гратчето Епекуен беше покриено со 10 метри вода на лагуната.