Во Истанбул се одржа 3. Глобален самит за гастроекономија

Според една студија на Светската асоцијација за патувања за храна во 2016, меѓу петте прашања коишто посетителите ги земаат во предвид при изборот на една дестинација е и локалната кулинарска култура.