Муслиманите се собираат за верскиот обред аџилак во Мека

По минатогодишниот жалосен настан до кој дојде за време на исполнување на верскиот обред аџилак саудиските функционери ја зголемија безбедноста и оваа година се подготвени за пречекување на 1,4 милиони кандидати за аџии. 

Оваа година за прв пат кандидатите за аџии ќе носат електронски идентификациони нараквици со лични и медицински податоци за лицето од чија страна се носат. Оваа година кандидатите за аџии за прв пат ќе носат електронски идентификациони нараквици.

Годинашниот верски обред аџилак како најголемо место за собирање на исто место на луѓето ќе започне во сабота.