Ердоган: „Борбата за заштита, развој и збогатување на нашиот јазик во суштина е национална борба“

Тој е нашето наследство, нашата иднина и нашата гаранција. Секој турски збор за нас е како непроценлив скапоцен камен

1769568
Ердоган: „Борбата за заштита, развој и збогатување на нашиот јазик во суштина е национална борба“

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече: „Нашата борба за заштита, развој и збогатување на нашиот турски јазик во суштина е национална борба“.

Претседателот Ердоган присуствуваше на церемонијата на доделување на наградата за правилна употреба на турскиот јазик во аудио-визуелните медиуми во годината Јунус Емре во Конференциската сала на Претседателскиот комплекс.

Ердоган, во својот говор во оваа прилика рече дека „секој јазик е песна проткаена со естетика сама по себе. Несомнено, нашиот јазик, турскиот, е посебно убав. Затоа што турскиот ни е мајчин јазик. Тој е нашето наследство, нашата иднина и нашата гаранција. Секој турски збор за нас е како непроценлив скапоцен камен“.

„Неизбежно е народот што не може да го одржи во живот својот јазик, на крајот, една по една да ги загуби своите вредности што го сочинуваат неговиот идентитет, вклучително и верувањето. Не можеме со сигурност да гледаме на иднината на нашата нација без да го одржуваме во живот нашиот турски јазик. Нашата борба за заштита, развој и збогатување на нашиот турски јазик во суштина е национална борба“.

Претседателот, исто така, рече дека денес, турскиот е најкористениот јазик во широката географија што се протега од Јадранот до Кинескиот ѕид“.Слични вести