Претседателот Ердоган објави порака по повод 101. годишнина од победата на Првата битка на Инени

Ердоган во пораката напиша: „На 101. годишнина од победата на Првата битка на Инону со која беше разгорена вербата на нашиот народ во победата, со почит и милост се сеќавам на сите наши јунаци на нашата борба за независност, на чело со Гази Мустафа Кемал“

1760021
Претседателот Ердоган објави порака по повод 101. годишнина од победата на Првата битка на Инени
erdogan.jpg
erdogan inonu.jpg

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на својот профил на социјалната мрежа Твитер сподели порака по повод одбележувањето на 101. годишнина од победата на Првата битка на Инону.

Ердоган во својата порака напиша: „На 101. годишнина од победата на Првата битка на Инону со која беше разгорена вербата на нашиот народ во победата, со почит и милост се сеќавам на сите наши јунаци на нашата борба за независност, на чело со Гази Мустафа Кемал.“

- Победата на Првата битка на Инени -

Нападите на Грците кои беа започнати на 6 јануари 1921 година од два правци беа сопрени од страна на турската армија.

Турската армија под команда на Исмет Паша ги порази Грците на оваа битка што траеше 3 дена.

Првата битка на Инени заврши на 10 јануари со победата на Турската војска под команда на Исмет Паша.

Грчката армија се повлече и од двата правци, од линијата Инени на север и линијата Афјон на југ.Слични вести