Чатакли: Минатата година се неутрализирани 1.140 терористи од кои 84 од т.н. водечки кадар

Заменик министерот за внатрешни работи Исмаил Чатакли истакна дека 221 година беше година на разочараност и фрустрација за сите терористички организации и дека се неутрализирани 1.140 терористи од кои 84 од т.н. водечки кадар

1756854
Чатакли: Минатата година се неутрализирани 1.140 терористи од кои 84 од т.н. водечки кадар

Минатата (2021) година беа неутрализирани 1.140 терористи од кои 84 од т.н. водечки кадар.

Заменик министерот за внатрешни работи Исмаил Чатакли на одржаниот состанок за информирање на претставниците на печатот, истакна дека 221 година беше година на разочараност и фрустрација за сите терористички организации и дека сите терористички организации, особено сепаратистичко-терористичката организација ПКК, оваа година и тоа како ќе ја бараат 2021 година.

Чатакли во врска со терористите го рече следното: „Сега престанете да бидете во потрага по празни соништа. Колку ли многу животи се потрошени во овие организации со години, точката до којашто е дојдено е јасна. ПКК 40 години како извршува вооружени акции. Точката до којашто е дојдена во овој момент на планините е намалена на 156 терористи. под 15 години стигна сега е под 156 во планините. И тие не можат да излезат од нивните дупки.“

Објаснувајќи дека минатата (2021) година во реализирана 143.321 операција се неутрализирани 1.140 терористи, Чатакли рече дека 84 од неутрализираните терористи се од т.н. водечки кадар, 11 од црвена категорија, 2 од сината, 5 од зелената, 24 од портокаловата категорија, а 35 се од сивата категорија терористи.

Заменик министерот за внатрешни работи Исмаил Чатали изјави дека 200 членови на терористичката организација во 2021 година се убедени да слезат од планина и да се предадат, а воедно напомена дека бројот и на домашните терористи на организацијата внатре во границите на земјата е намален на под 156.Слични вести