Министерот Акар заедно со командниот врв во обиколка на пограничните единици на сириската граница

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар и командниот врв на Турските вооружени сили (ТВС) во негова придружба извршија обиколка, увид и контрола на пограничните воени единици на границата со Сирија

1755394
Министерот Акар заедно со командниот врв во обиколка на пограничните единици на сириската граница

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар, заедно и со началникот на Генералштабот генерал на армија Јашар Ѓулер и командантите на родовите, командантот на копнените сили генерал на армија Муса Авсевер, командантот на поморските сили адмирал Аднан Озбал и командантот на воздушните сили генерал на армија Хасан Ќучукакјуз; по извршената обиколка и контрола со авионот за известување и контрола од воздух над Егејското Море, Источниот Медитеран и југоисточноанадолската област, пристигна во градот Шанлиурфа.

Овде министерот Акар и командниот врв на Турските вооружени сили (ТВС) во негова придружба извршија обиколка, увид и контрола на пограничните воени единици на границата со Сирија.  

Министерот Хулуси Акар и командниот врв на аеродромот во Шанлиурфа беа пречекани од страна на командантот на втората армија генерал на армија Метин Ѓурак и други високи воени функционери по што извршија обиколка, увид и контрола на воените единици на граничната линија.

Потоа Акар премина во командата на Напредниот заеднички оперативен центар при Командата на копнените сили и овде одржа состанок преку видео конференција со командантите на воените единици на граничната линија и преку границата во северниот дел на Сирија.

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар во оваа пригода беше информиран и за најновата состојба на терен.

 Слични вести