Ердоган: „ Турција се издвојува со најсеопфатна, најнова и најмодерна развојна инфраструктура“

Посакувам нашиот тунел Пиринкајалар да биде аирлија за нашиот регион

1754554
Ердоган: „ Турција се издвојува со најсеопфатна, најнова и најмодерна развојна инфраструктура“

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече дека Турција, меѓу развиените и земјите во развој се издвојува како држава со најсеопфатна, најнова и најмодерна развојна инфраструктура.

Претседателот Ердоган, од Претседателскиот комплекс присуствуваше на церемонијата на отворањето на тунелот Пиринкајалар во Ерзурум, кој ќе ја поврзува Турција со Кавказ преку директна врска.

„Посакувам нашиот тунел Пиринкајалар да биде аирлија за нашиот регион. Ердоган рече: „Овој проект, чија вкупна должина заедно со пристапниот патот (тунел), се приближува до 3,4 километри,  ќе обезбеди сообраќајот меѓу Ерзурум и Артвин да биде брз, безбеден и непрекинат. Ќе придонесе за заштита на животната средина преку намалување на емисиите на јаглерод, како и заштеда на близу 18 милиони лири за нашата земја. Патот меѓу Ерзурум и Артвин, кои градови имаат висок туристички потенцијал, ќе донесе нови можности, а исто така, преку двата града ќе се олесни и транзитниот сообраќај кон Кавказ“.

Нагласувајќи дека нивната цел е да ја направат Турција една од 10-те најголеми економии во светот и да имаат поефективен збор во глобалниот систем за управување, Ердоган рече: „Турција, меѓу развиените и земјите во развој, се издвојува како држава со најсеопфатен, најнов и најсовремен развој. инфраструктура“.Слични вести